Burger z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3782
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 20 g pieczarek
- 4 plastry parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 bułki do burgerów
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidora oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w cienkie plastry, natomiast pieczarki oczyścić z błony i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, a drugą w cienkie plastry. Bułki przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, wbić do tego jajko, dodać mieloną kolendrę, majeranek i tymianek. Wyrobić ręcznie i uformować z tego kotlety, po czym przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Smażąc drugą stronę kotletów (gdy się przyrumieni), należy dodać do tego plastry parmezanu, po czym wszystko nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć na przekrojone bułki, a na to nałożyć pokrojonego pomidora. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną w plastry cebulę, zeszklić ją, po czym dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)