Buraki marynowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2486
Składniki:
- 600 ml wody z gotowanych buraczków
- 8 goździków
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 kg małych buraczków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozbawić ich ogonków i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić (nie wylewać wody), obrać ze skóry i przełożyć do słoików 600-gramowych i dodać po 2 goździki i szczyptę cynamonu. Do wody z gotowanych buraków wlać ocet, wsypać cukier i szybko zagotować na dużym ogniu. Zagotowane składniki przelać do słoików z ugotowanymi buraczkami. Całość zakręcić pokrywkami, po czym wstawić do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować i odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach podawać do spożycia.
Komentarze (0)