Chaczapuri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2502
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- Na ciasto;
- 200 g białego sera twarogowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić 1 jajko, dodać pokruszony na drobne kawałki biały ser twarogowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, po czym uformować z niego "łódkę" i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C na rumiany kolor. Wówczas otworzyć szybko piekarnik, wbić do tego jajka i ponownie piec do czasu ścięcia się białek jaj. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Na gorące jeszcze ciasto wyłożyć masło, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli.
Komentarze (0)