Chaczapuri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2502
Chaczapuri
fot. Themightyquill (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Na ciasto;
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić 1 jajko, dodać pokruszony na drobne kawałki biały ser twarogowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, po czym uformować z niego "łódkę" i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C na rumiany kolor. Wówczas otworzyć szybko piekarnik, wbić do tego jajka i ponownie piec do czasu ścięcia się białek jaj. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Na gorące jeszcze ciasto wyłożyć masło, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli.

Komentarze (0)