Bulion boczkowy z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1014
Składniki:
- 300 g surowego boczku
- 8 jaj
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 główki selera
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Seler umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić również w dużą kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony seler oraz boczek. Całość zalać bulionem warzywnym, oprószyć przyprawą garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości boczku. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do całości.
Komentarze (0)