Bulion boczkowy z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1014
Bulion boczkowy z jajkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
  • 8 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 główki selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Seler umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić również w dużą kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony seler oraz boczek. Całość zalać bulionem warzywnym, oprószyć przyprawą garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości boczku. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów