Bramborak z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4031
Składniki:
- 350 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
- Placki:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminku
- natka zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć z nadmiaru kwasu. Dwie cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać kapustę kiszoną, po czym składniki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego liście laurowe i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do już startych ziemniaków w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać mąkę, kminek i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym, łyżką przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do już startych ziemniaków w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać mąkę, kminek i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym, łyżką przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)