Bramborak z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4031
Bramborak z kapustą
fot. Alpha / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Placki:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć z nadmiaru kwasu. Dwie cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać kapustę kiszoną, po czym składniki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego liście laurowe i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do już startych ziemniaków w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać mąkę, kminek i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym, łyżką przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów