Cream stew

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1397
Cream stew
fot. securecat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 200 g makaronu nitki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka mąki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wieprzowinę pokroić na porcje. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pozostałe pokrojone warzywa, zalać całość bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Wtedy masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, zrobić jasną zasmażkę. Dodać ją do całości, wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, szybko zagotować i przelać do ugotowanego wcześniej makaronu. Gotowa potrawę posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów