Cream stew
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1575
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g makaronu nitki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 1 łyżka mąki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wieprzowinę pokroić na porcje. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pozostałe pokrojone warzywa, zalać całość bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Wtedy masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, zrobić jasną zasmażkę. Dodać ją do całości, wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, szybko zagotować i przelać do ugotowanego wcześniej makaronu. Gotowa potrawę posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)