Bataty z grilla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8691
Składniki:
- 4 duże bataty (słodkie ziemniaki)
- 1 szklanka ryżu
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki keczupu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Fasolę szparagową umyć, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zeszklić i dodać do tego ugotowaną fasolę szparagową oraz pomidory pokrojone na kawałki. Całość doprawić pieprzem, solą i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wszystko wymieszać z ryżem i przełożyć na talerz. Bataty obrać ze skóry, umyć, pokroić na grube plastry, przypiec z obu stron na rozpalonym grillu i dodać do ryżu. Wyłożyć keczup na talerz i wszystko udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)