Banoffee Pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1583
Składniki:
- 533 g słodzonego mleka zagęszczonego w puszcze
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 4 banany
- 4 mandarynki
- 4 suszone liście z kolb kukurydzy
- 3 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Mleko zagęszczone przełożyć w zamkniętej puszcze do rondla, zalać wodą tak, aby puszka nie wystawała ponad powierzchnię i gotować przez 3 godziny na średnim ogniu pod przykryciem. W czasie gotowania należy pilnować, aby poziom gotowanej wody nie bym niższy puszka z mlekiem (trzeba wtedy uzupełnić wodą). Po ugotowaniu puszkę z mlekiem ściągnąć z ognia, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą i otworzyć ją. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Banany, mandarynki oraz suszone liście kukurydzy umyć i osączyć z wody. Potem banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Mandarynki obrać ze skóry. Następnie masło rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wsypać do niego pokruszone wcześniej herbatniki. Składniki w rondlu wymieszać, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić łopatką. Blachę wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wysmarować dobrze przestudzonym mlekiem z puszki. Na to położyć pokrojone banany. Śmietanę ubić mikserem z dwoma łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na całość. Wszystko udekorować całymi mandarynkami, suszonymi liśćmi kolb kukurydzy i posypać 1 łyżką cukru pudru.
Komentarze (0)