Banoffee Pie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1583
Banoffee Pie
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 533 g słodzonego mleka zagęszczonego w puszcze
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 4 banany
  • 4 mandarynki
  • 4 suszone liście z kolb kukurydzy
  • 3 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Mleko zagęszczone przełożyć w zamkniętej puszcze do rondla, zalać wodą tak, aby puszka nie wystawała ponad powierzchnię i gotować przez 3 godziny na średnim ogniu pod przykryciem. W czasie gotowania należy pilnować, aby poziom gotowanej wody nie bym niższy puszka z mlekiem (trzeba wtedy uzupełnić wodą). Po ugotowaniu puszkę z mlekiem ściągnąć z ognia, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą i otworzyć ją. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Banany, mandarynki oraz suszone liście kukurydzy umyć i osączyć z wody. Potem banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Mandarynki obrać ze skóry. Następnie masło rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wsypać do niego pokruszone wcześniej herbatniki. Składniki w rondlu wymieszać, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić łopatką. Blachę wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wysmarować dobrze przestudzonym mlekiem z puszki. Na to położyć pokrojone banany. Śmietanę ubić mikserem z dwoma łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na całość. Wszystko udekorować całymi mandarynkami, suszonymi liśćmi kolb kukurydzy i posypać 1 łyżką cukru pudru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów