Banany w karmelu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 834
Składniki:
- 24 małe banany
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Banany umyć, odsączyć z wody i obrać je ze skóry. Następnie do rondla wlać olej, wsypać cukier i wlać do tego wodę. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i poczekać, aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Dodać do tego obrane wcześniej banany i całość gotować do chwili, aż banany pokryją się karmelem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z karmelu i nabić banany na patyczki szaszłykowe.
Komentarze (0)