Banany w karmelu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 834
Banany w karmelu
fot. Judgefloro (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 24 małe banany
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Banany umyć, odsączyć z wody i obrać je ze skóry. Następnie do rondla wlać olej, wsypać cukier i wlać do tego wodę. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i poczekać, aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Dodać do tego obrane wcześniej banany i całość gotować do chwili, aż banany pokryją się karmelem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z karmelu i nabić banany na patyczki szaszłykowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów