Bagietki domowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2069
Składniki:
- 30 g drożdży babuni
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, zasypać je cukrem, zalać ciepłą wodą i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować olejem, podsypać mąką i podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta zawinąć w rulon, przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zrobić po 3 nacięcia ukośnie nożem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)