Babka ucierana z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4386
Składniki:
- 5 jaj
- 25 dkg masła
- 25 dkg mąki
- 25 dkg cukru
- 60 dkg jabłek
- 0,5 laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- masło do posmarowania formy
Opis przygotowania:
Masło utrzeć do białości, dodając do tego powoli po jednym jajku i łyżce cukru. Składniki utrzeć na pulchną masę. Do utartej już masy dodać stopniowo mąkę i pokrojona drobno wanilię. Wyrobić z tego ciasto i podzielić je na dwie połowy. Jedną połowę ciasta położyć na dnie wysmarowanej masłem formy, na nim ułożyć obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w ćwiartki jabłka. Na jabłka położyć drugą połowę ciasta. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika i upiec w temperaturze do 220 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu babkę wyciągnąć z formy, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Poprostu rewelacja. Robiłam to ciasto juz dziesiątki razy i zaraz po wyjeciu z pieca ciasto znikało w oka mgnienu. Jest przepyszne, niesamowite. Uwielbiam je!!! Robię wszytsko tak jak jest wyżej opisane, dodaje jedynie toche proszku - tak dla pewności! Życzę udanych wypieków!!!