Babka ucierana z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4386

Składniki:

  • 5 jaj
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 60 dkg jabłek
  • 0,5 laski wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do posmarowania formy

Opis przygotowania:

Masło utrzeć do białości, dodając do tego powoli po jednym jajku i łyżce cukru. Składniki utrzeć na pulchną masę. Do utartej już masy dodać stopniowo mąkę i pokrojona drobno wanilię. Wyrobić z tego ciasto i podzielić je na dwie połowy. Jedną połowę ciasta położyć na dnie wysmarowanej masłem formy, na nim ułożyć obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w ćwiartki jabłka. Na jabłka położyć drugą połowę ciasta. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika i upiec w temperaturze do 220 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu babkę wyciągnąć z formy, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Poprostu rewelacja. Robiłam to ciasto juz dziesiątki razy i zaraz po wyjeciu z pieca ciasto znikało w oka mgnienu. Jest przepyszne, niesamowite. Uwielbiam je!!! Robię wszytsko tak jak jest wyżej opisane, dodaje jedynie toche proszku - tak dla pewności! Życzę udanych wypieków!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów