Babka rumowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2292
Składniki:
- 220 g mąki
- 220 g cukru
- 30 g rumu
- 12 g drożdży
- 5 jajek
- 1 filiżanka mocnej dobrze osłodzonej herbaty
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem, razem z mąką dodać do żółtek. Wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą. Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej całą masę i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni około 45 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika zalać zaparzoną mocną i dobrze osłodzoną herbatą wymieszaną z rumem i pozostawić do nasiąknięcia kilkanaście minut. Gotową babkę podajemy polaną ubitą śmietaną.
Komentarze (0)