Babeczki szpinakowo-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1311
Babeczki szpinakowo-serowe
fot. voltan1 / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 350 g szpinaku
  • 300 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zaszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je letnią wodą i wyłożyć nim małe foremki. Dodać do tego duszony wcześniej szpinak i wszystko posypać tartym serem Gouda. Następnie ciasto ze szpinakiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów