Babeczki szpinakowo-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1311
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 350 g szpinaku
- 300 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zaszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je letnią wodą i wyłożyć nim małe foremki. Dodać do tego duszony wcześniej szpinak i wszystko posypać tartym serem Gouda. Następnie ciasto ze szpinakiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)