Wieprzowiona z papryką i bambusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1450
Wieprzowiona z papryką i bambusem
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 100 g pędów bambusa w zalewie
  • 3 zielone papryki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz papryki umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne ćwiartki. Karkówkę wieprzową pokroić w cienkie plastry. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodać do niego pokrojoną paprykę, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do smażonych składników dodać pędy bambusa, wymieszać i dusić przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów