Wieprzowiona z papryką i bambusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1450
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej bez kości
- 100 g pędów bambusa w zalewie
- 3 zielone papryki chili
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz papryki umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne ćwiartki. Karkówkę wieprzową pokroić w cienkie plastry. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodać do niego pokrojoną paprykę, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do smażonych składników dodać pędy bambusa, wymieszać i dusić przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)