Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?

Oceń:
(2 głosy)
Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?
fot. Taryn Elliott (pexels.com)

Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.

Dziś procesowi liofilizacji możemy podać niemal wszystkie produkty, tj. owoce, warzywa, mięso, ryby, półprodukty i całe gotowe dania. W czasie drugiej wojny światowej proces ten był wykorzystywany przy transporcie osocza krwi do szpitali polowych w czasie. Amerykanie znaleźli jednak inne zastosowanie dla tej technologii i zaczęli w ten sposób konserwować żywność dla kosmonautów i żołnierzy.

Dzięki rozpowszechnieniu tej technologii, tzw. “liofy” znajdują się już nie tylko na wyposażeniu żołnierzy i astronautów, ale również w bagażu żeglarzy, alpinistów, kierowców jeżdżących w dalekie trasy oraz u amatorów wielodniowych wypraw pieszych i rowerowych. Znaleźć je możemy również np w produktach typu musli.

Jedzenie pozbawione wody staje się bardzo lekkie i psuje się znacznie wolniej, a w przeciwieństwie do wszystkim znanych produktów instant (gdzie podczas suszenia w temperaturze ponad 200°C produkty tracą większość wartości odżywczych i walorów smakowych, które w późniejszych etapach produkcji są zastępowane przez sztuczne dodatki i wzmacniacze smaku) jest całkowicie zdrowe

Niewątpliwą zaletą jest też łatwość przygotowania żywności liofilizowanej do spożycia, gdyż wystarczy po prostu zalać ją wodą. Natomiast minusem żywności liofilizowanej jest jednak jej wyższa cena w porównaniu do typowych dań instant.

Autor: Patrycja

Komentarze (0)

Inne artykuły

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! -...

Czytaj dalej

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C,...

Czytaj dalej

Savoir-vivre - jak zachowywać się przy stole?

Kultura dnia codziennego w Polsce niegdyś zachwycała cudzoziemców. Zasady savoir-vivre znane były wszystkim, a tak naprawdę nikt nie musiał się ich uczyć, gdyż kultura była porządkiem dziennym. Fundamenty naszej obyczajowości napawały nas dumą, a zagraniczni...

Czytaj dalej

Cukier - biała śmierć

Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie życia bez tego produktu. Dodajemy go do kawy, herbaty, ciast, sosów, a nawet do alkoholu. Cukier. Badania wykazały, że dorosła osoba przeciętnie spożywa ok. 50 kg cukru rocznie,...

Czytaj dalej
Więcej artykułów