Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?

Oceń:
(0 głosów)
Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?

Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.

Dziś procesowi liofilizacji możemy podać niemal wszystkie produkty, tj. owoce, warzywa, mięso, ryby, półprodukty i całe gotowe dania. W czasie drugiej wojny światowej proces ten był wykorzystywany przy transporcie osocza krwi do szpitali polowych w czasie. Amerykanie znaleźli jednak inne zastosowanie dla tej technologii i zaczęli w ten sposób konserwować żywność dla kosmonautów i żołnierzy.

Dzięki rozpowszechnieniu tej technologii, tzw. “liofy” znajdują się już nie tylko na wyposażeniu żołnierzy i astronautów, ale również w bagażu żeglarzy, alpinistów, kierowców jeżdżących w dalekie trasy oraz u amatorów wielodniowych wypraw pieszych i rowerowych. Znaleźć je możemy również np w produktach typu musli.

Jedzenie pozbawione wody staje się bardzo lekkie i psuje się znacznie wolniej, a w przeciwieństwie do wszystkim znanych produktów instant (gdzie podczas suszenia w temperaturze ponad 200°C produkty tracą większość wartości odżywczych i walorów smakowych, które w późniejszych etapach produkcji są zastępowane przez sztuczne dodatki i wzmacniacze smaku) jest całkowicie zdrowe

Niewątpliwą zaletą jest też łatwość przygotowania żywności liofilizowanej do spożycia, gdyż wystarczy po prostu zalać ją wodą. Natomiast minusem żywności liofilizowanej jest jednak jej wyższa cena w porównaniu do typowych dań instant.

Autor: Patrycja

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Czekolada - fakty i mity

Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do...

Czytaj dalej

Orkisz - ziarno życia

Ziarno orkiszu jest odmianą pszenicy, która wcześniej niż sama pszenica stanowiła główną strawę wczesnych ludów Ziemi. Swoją treścią może nasycić głodnego nomadę i pozwolić mu iść w dalszą podróż. A jednak o wzrastanie orkiszu trzeba...

Czytaj dalej

Nalewki - domowe medykamenty

Apteki, a nawet sklepy oferują nam dziesiątki produktów na wszelkie dolegliwości. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup, który nie raz jest sporym obciążeniem dla portfela, warto przyjrzeć się metodom stosowanym od wieków. Sami możemy przygotować...

Czytaj dalej

Czosnek - królewski antybiotyk z domowej apteczki

Nazywany także cebulą siedmiolatką, czosnek jest niezwykłym lekiem naturalnym, który pozwala przeżyć nie tylko kaszel i grypę, ale także chorobę czerwonkę, różne zarazy i rany zadane w niestosownych dla zdrowia wojnach. Korzystali z niego Egipcjanie,...

Czytaj dalej