Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Oceń:
(0 głosów)
Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie
fot. LotusHead / freeimages.com

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają się "niebem w gębie". Większość z nas ma w swoich kuchennych arsenałach tajemnicze, rzadko używane przyprawy. Nie warto bać się nieznanego, a wręcz przeciwnie – trzeba poznać te przyprawy, gdyż mogą się okazać niezbędnym dodatkiem do codziennych potraw.

Przyprawy egzotyczne charakteryzują kuchnię indyjską, chińską, tajską i japońską. Oprócz właściwości smakowych posiadają działania zdrowotne i wspomagają trawienie. Ich intensywne wartości zaskakująco ulepszają smak, zapach i często wygląd potraw. Należy jednak pamiętać o właściwej proporcji składników, gdyż nietrudno o przesadę. Kwaśne, słodkie, łagodne, ostre, orientalne smaki – czyli dla każdego, coś dobrego.

CURRY – mieszanka przypraw wielu smaków. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa "kari", które oznacza sos, mięso lub gotowane warzywa. W każdym regionie świata curry ma inne składniki. Najczęstszym wspólnym elementem jest kurkuma, która nadaje charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor. Inne znane przyprawy wchodzące w skład mieszanki to imbir, czosnek, kolendra, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Posiada właściwości przeciwtrądzikowe i antynowotworowe.

GARAM MASALA – "gorąca mieszanka" hinduska. Są to prażone, drobno mielone przyprawy, które dodaje się pod koniec gotowania. W skład wchodzą m.in: kmin rzymski, pieprz czarny, kolendra, kardamon, goździki, cynamon, chilli i liść laurowy. Dodawana do pikantnych potraw oraz aromatyzowania napojów. Świetna jako dodatek do sosów oraz marynat.

KURKUMA – używana od dawien dawna jako przyprawa i barwnik. Jedna z najtańszych przypraw na świecie. Posiada aromatyczny, bardzo intensywny smak z nutką goryczy. Idealna w parze z ryżem, jagnięciną, warzywami czy ryba (niweluje jej brzydki zapach). Jest jedną z najlepszych przypraw antynowotworowych, natomiast w połączeniu z wodą pozwala uzyskać efekt "złotej cery".

KARDAMON – jedna z najstarszych i najdroższych przypraw świata. W starożytności żucie nasion kardamonu pozwalało utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej, a nacieranie się nim dawało efekt dzisiejszego perfumowania się. W smaku dość ostry i aromatyczny, przez co jest częstym dodatkiem indyjskich potraw i słodkich napojów. Idealnie komponuje się w połączeniu z ryżem, ale także nadaje unikalny posmak śledziom, daniom mięsnym i skorupiakom. Stosowany jako dodatek do grzanego wina. Traktowany przez Arabów jako afrodyzjak jest też kluczowym składnikiem leków na niestrawność i wzdęcia.

IMBIR – dostępny w wielu postaciach, z którego najbardziej znaną jest korzeń. Ma pikantny, ognisty, cierpki smak. Jest idealnym składnikiem do marynat. Doskonały dodatek do ciast (szczególnie piernika), konfitur, grzanych win i piw. Działa przeciwzapalnie, łagodzi ból, pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza nerki i jelita, wspomaga leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.

PRZYPRAWA PIĘCIU SMAKÓW – popularna przyprawa kuchni chińskiej, w której skład najczęściej wchodzą anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański i kozieradka. Koncepcja ma odpowiadać pięciu czołowym smakom: ostremu, słodkiemu, kwaśnemu, słonemu i gorzkiemu. Prosta do przygotowania w domu. Wystarczy zmielić i zmieszać wszystkie składniki. Doskonała do sosów, mięs, marynat i zup.

KMIN RZYMSKI (KUMIN) – używany w kuchni indyjskiej, często mylony z kminkiem. Ma mocny, intensywny, ostry, lekko gorzkawy smak. Jest niezbędnym składnikiem wielu pikantnych meksykańskich dań. Jest świetną przyprawą do potraw z drobiu, fasoli, grochu, ryb, jajek i ziemniaków, a dorzucony do paleniska pozytywnie wpływa na smak wędzonych mięs i serów. Ma właściwości przeciwskurczowe, jest moczo- i wiatropędny, działa kojąco na niestrawność i biegunkę, ale także... w naturalny sposób wpływa na zwiększenie rozmiaru piersi.

CZARNUSZKA – w kuchni indyjskiej najczęściej stosowana jako dodatek do mięs (głownie jagnięciny). Gorzkawa, z nutą pikantności, doskonała w połączeniu z warzywami, a także jako element indyjskich zup i sosów. Działa wiatropędnie i pobudzająco. Jest świetnym produktem na niestrawność i dolegliwości jelitowe, ale także przyspiesza laktację, a w Indiach jest podawana w celu wywołania skurczy poporodowych.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! -...

Czytaj dalej

Jak właściwie przechowywać żywność?

Organizacja i porządek w kuchni to bardzo ważne sprawy. W dużym stopniu łączą się z tym zasady przechowywania żywności. Właściwe gospodarowanie przestrzenią kuchenną w połączeniu z umiejętnym i odpowiednim umiejscowieniem produktów spożywczych to nie tylko...

Czytaj dalej

Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?

Dlaczego zazwyczaj kojarzymy go raczej negatywnie? Ile prawdy jest w tym co „myślimy”, że wiemy na temat cholesterolu? Bez niego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować prawidłowo, gdyż jest on źródłem powstawania niezbędnych elementów ciała. Temat...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...

Czytaj dalej