Zero Waste - jak nie marnować rzeczy i jedzenia?

Oceń:
(0 głosów)
Zero Waste - jak nie marnować rzeczy i jedzenia?
fot. klenova / elements.envato.com

Coraz większą popularnością cieszy się styl życia Zero Waste, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej opadów, by zadbać o środowisko. Czasy konsumpcjonizmu przemijają na rzecz stylu życia naszych babć, kiedy zepsute rzeczy naprawiało się, a jedzenie traktowano z szacunkiem.

Choć dla większości z nas przejście na tak minimalistyczny tryb życia wydaje się wręcz niemożliwe, to wprowadzenie w życie kolejnych 5 zasad, na których opiera się ten trend jest prostsze, niż myślisz, a każda kolejna zmiana naszego życia jest coraz prostsza i staje się wprost intuicyjna.

Zero Waste - brak śmieci / brak marnowania

Choć dla większości z nas przejście na tak minimalistyczny tryb życia wydaje się wręcz niemożliwe, to wprowadzenie w życie kolejnych 5 zasad, na których opiera się ten trend jest prostsze, niż myślisz, a każda kolejna zmiana naszego życia jest coraz prostsza i staje się wprost intuicyjna.

  1. ODMAWIAJ - jednorazowych woreczków, ulotek reklamowych i wybieraj produkty, które zostały wyprodukowane w zgodzie z naturą.

  2. OGRANICZAJ - kupuj tylko to, co jest niezbędne i nie kupuj na zapas, a tylko tyle, ile potrzeba.

  3. UŻYWAJ PONOWNIE - zamiast wyrzucać szklane butelki i słoiki, użyj ich podczas robienia domowych przetworów, zamiast kupować produkty jednorazowego użytku wybierz te wielorazowe (talerzyki, sztućce, maszynki do golenia).

  4. SEGREGUJ I PRZETWARZAJ - wyrzucaj odpady do odpowiednich pojemników lub zanoś do PSZOK (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych). Sam też możesz przerobić zużyte ubrania na materiałową torbę na zakupy.

  5. KOMPOSTUJ - z odpadów organicznych zrób kompost, którym będziesz mógł nawozić swoje warzywa. Wybieraj też produkty, które po zużyciu będą mogły trafić na kompost (np. bambusowa szczoteczka do zębów).

Brzmi jak coś trudnego, ale wystarczy zacząć nosić swoją torbę na zakupy, czy wybierać produkty “luzem” zamiast tych w plastikowych opakowaniach. Niektóre sklepy wprowadzają biodegradowalne opakowania. Wystarczy kupować świadomie.

Nasze społeczeństwo żyjąc w dobrobycie zapomniało o szacunku do jedzenia. Wabieni promocjami typu “3 w cenie 2” lub “kup 2 taniej” kupujemy dużo niepotrzebnych rzeczy, które później wyrzucamy. Większość odpadów, które produkujemy to produkty spożywcze. Całe tony jedzenia każdego dnia trafiają na śmietnik. Myślimy, że jedna osoba nie może tego zmienić, a jest wręcz przeciwnie. Wystarczy, aby każdy z nas kupował świadomie. Możemy w ten sposób zadbać nie tylko o środowisko, ale również o nasz domowy budżet.

Jak to zrobić?

  • Przed pójściem na zakupy zaplanuj, co będziesz jeść przez następne dni i kup tylko to, co potrzebujesz.

  • Wybieraj produkty na wagę, dostępne w marketach, na targach, czy w zieleniakach. Pozwoli to kupić tylko tyle produktu, ile potrzebujesz i będziesz mógł go zapakować do swojego pudełka, które przyniesiesz ze sobą.

  • Wybieraj produkty z krótkim terminem przydatności. One nadal są dobre, więc szkoda by trafiły na śmietnik.

  • Nie wyrzucaj owoców lub warzyw, które stają się zbyt dojrzałe. Znaczna ich część nadal nadaje się do spożycia.

  • W sklepie wybieraj owoce i warzywa, które nie mają idealnego kształtu. Smakują tak samo, a większość osób je odrzuca. Takie produkty nierzadko w marketach są sprzedawane taniej.

  • Korzystaj z butelek z filtrem. Zaoszczędzisz na kupowaniu wody butelkowanej i nie będziesz produkować niepotrzebnych śmieci.

  • Nie daj się skusić na promocje i pięknie wyeksponowane produkty w sklepach - zazwyczaj ich nie potrzebujesz.

  • Kupuj tylko to, co jest Ci niezbędne.

  • Jedząc w restauracji poproś o zapakowanie na wynos reszty swojego posiłku.

  • Kupując kawę/herbatę na wynos noś ze sobą swój własny kubek termiczny.

Wprowadzając kolejno w swoje życie takie zasady możesz zadbać o naszą planetę, a również pozwoli Ci to zaoszczędzić pieniądze. Nasi dziadkowie żyli w taki sposób i mogą okazać się kopalnią wiedzy i porad w tym temacie.

Autor: Patrycja

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Produkcja mięsa niszczy Ziemię

Ile szokujących informacji można zawrzeć w jednym filmie dokumentalnym? Ile naszej niewiedzy znajduje się w każdym spożytym przez nas steku, plastrze sera czy szklance mleka? Film Cowspiracy w reżyserii Kipa Andersena i Keegana Kuhna pokazuje,...

Czytaj dalej

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...

Czytaj dalej

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej

Podstawowe zasady grzybobrania

Co może być lepsze od spaceru, który jest odpoczynkiem karmiącym nasze zmysły? Mało jest takich rzeczy. Uwielbiamy nasze lasy, czerpiemy z nich same przyjemności: zapach, widoki oraz dobra natury, jakimi są grzyby. Każdy z nas,...

Czytaj dalej