Ostra przyjaźń z pieprzem

Oceń:
(0 głosów)
Ostra przyjaźń z pieprzem
fot. jarsem (sxc.hu)

Pieprz jest przyjacielem człowieka pochodzenia indyjskiego. Był on tak cenny, że korzystali z niego niegdyś jedynie królowie i najbogatsi, a jednak odkrycia geograficzne Vasco da Gamy sprawiły, że stał się pieprz przyjacielem wszystkich ludzi. Występuje on w postaci ponad tysiąca gatunków w kuchni i lecznictwie. Nadaje potrawom ostrość smaku, a zdrowiu zdecydowaną ulgę.

Pieprz jest przyprawą z południowo-zachodnich Indii. Jest on wieloletnim pnączem o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach, osiągającym rozmiar nawet do 15 metrów. Ziarna pieprzu czarnego są niedojrzałymi owocami typu pestkowiec, natomiast białego i zielonego tymi samymi owocami zebranymi jednak na innym etapie wzrostu tej rośliny. O ile jednak pieprz czarny jest ostry, pieprz biały delikatny, to zielony po prostu orzeźwiający i dlatego stanowi dobrą posypkę do lodów.

Pieprz można dodawać do znacznej większości potraw, jakie przyrządzamy. Pieprz czarny może być stosowany do rosołów, zup, sałatek, jarzyn, dań risotto oraz potraw z białym lub żółtym serem. Pieprz biały można stosować przy daniach jajecznych, zupach, rybach, galaretach rybnych, mięsach. Właściwości lecznicze pieprzu objawiają się we wpływie na układ trawienny, a także właściwościach moczopędnych. Nie wskazany jest jednak jako dodatek do diet osób odchudzających się oraz posiadających wrażliwe układy pokarmowe.

Pieprz jest na zdrowie. Sprawia nie tylko to, że kichamy, ale także chudniemy. Wpływa on na redukcję tkanki tłuszczowej, ale z drugiej strony, tej przewrotnej strony, powoduje on także zwiększenie apetytu. Mimo ostrości działa łagodząco na wzdęcia, oczyszcza drogi moczowe, zwalcza stany zapalne takie jak przeziębienia, a może nawet redukować odczuwanie bólu. Pieprz pozwala lepiej wchłonąć selen, witaminy z grupy B i beta-karotenu. Co ważne, pieprz aż 100-krotnie zwiększa absorpcję kurkuminy, co działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości błonnika, soli mineralnych, wapnia raz magnezu jest pieprz dobrym narzędziem do walki z nowotworami. Ostanie badania ukazują także, że pieprz może być stosowany w leczeniu bielactwa, będącego powszechnie występującym zaburzeniem pigmentacji skóry. Pieprz można też stosować w walce z bólami brzucha: jako dodatek do wina bez poczucia winy łagodzi on pracę brzucha i pozwala na odpoczynek.

Z pieprzem nie można spieprzyć żadnego posiłku, ani żadnego zdrowia, ani żadnego dnia. Pieprz jest tylko po to, aby podkreślić nam znaczenie tego wszystkiego.

Autor: Joanna

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Warzywa w stanie surowości traktujemy jako nie-gotowe, co momentalnie przekłada się na czynność gotowania. U-gotowane oznacza „gotowe” i przystosowane do wymogów ludzkiego środowiska brzusznego, a jednak czy możliwe jest, aby warzywa mimo pyszności im zgotowanej...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej

Paprykowe ciekawostki

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

Czytaj dalej