Ostra przyjaźń z pieprzem

Oceń:
(0 głosów)
Ostra przyjaźń z pieprzem
fot. jarsem (sxc.hu)

Pieprz jest przyjacielem człowieka pochodzenia indyjskiego. Był on tak cenny, że korzystali z niego niegdyś jedynie królowie i najbogatsi, a jednak odkrycia geograficzne Vasco da Gamy sprawiły, że stał się pieprz przyjacielem wszystkich ludzi. Występuje on w postaci ponad tysiąca gatunków w kuchni i lecznictwie. Nadaje potrawom ostrość smaku, a zdrowiu zdecydowaną ulgę.

Pieprz jest przyprawą z południowo-zachodnich Indii. Jest on wieloletnim pnączem o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach, osiągającym rozmiar nawet do 15 metrów. Ziarna pieprzu czarnego są niedojrzałymi owocami typu pestkowiec, natomiast białego i zielonego tymi samymi owocami zebranymi jednak na innym etapie wzrostu tej rośliny. O ile jednak pieprz czarny jest ostry, pieprz biały delikatny, to zielony po prostu orzeźwiający i dlatego stanowi dobrą posypkę do lodów.

Pieprz można dodawać do znacznej większości potraw, jakie przyrządzamy. Pieprz czarny może być stosowany do rosołów, zup, sałatek, jarzyn, dań risotto oraz potraw z białym lub żółtym serem. Pieprz biały można stosować przy daniach jajecznych, zupach, rybach, galaretach rybnych, mięsach. Właściwości lecznicze pieprzu objawiają się we wpływie na układ trawienny, a także właściwościach moczopędnych. Nie wskazany jest jednak jako dodatek do diet osób odchudzających się oraz posiadających wrażliwe układy pokarmowe.

Pieprz jest na zdrowie. Sprawia nie tylko to, że kichamy, ale także chudniemy. Wpływa on na redukcję tkanki tłuszczowej, ale z drugiej strony, tej przewrotnej strony, powoduje on także zwiększenie apetytu. Mimo ostrości działa łagodząco na wzdęcia, oczyszcza drogi moczowe, zwalcza stany zapalne takie jak przeziębienia, a może nawet redukować odczuwanie bólu. Pieprz pozwala lepiej wchłonąć selen, witaminy z grupy B i beta-karotenu. Co ważne, pieprz aż 100-krotnie zwiększa absorpcję kurkuminy, co działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości błonnika, soli mineralnych, wapnia raz magnezu jest pieprz dobrym narzędziem do walki z nowotworami. Ostanie badania ukazują także, że pieprz może być stosowany w leczeniu bielactwa, będącego powszechnie występującym zaburzeniem pigmentacji skóry. Pieprz można też stosować w walce z bólami brzucha: jako dodatek do wina bez poczucia winy łagodzi on pracę brzucha i pozwala na odpoczynek.

Z pieprzem nie można spieprzyć żadnego posiłku, ani żadnego zdrowia, ani żadnego dnia. Pieprz jest tylko po to, aby podkreślić nam znaczenie tego wszystkiego.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czekolada - fakty i mity

Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do...

Czytaj dalej

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane nie jest szczególnie sławne na naszych kuchennych półkach. Nasiona lnu są dość niedoceniane. Wynika to głównie z niewiedzy, gdyż jest to naprawdę świetny produkt, w który każdy z nas wcześniej czy później powinien...

Czytaj dalej

Maliny i ich niezwykłe właściwości

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Czytaj dalej
Więcej artykułów