Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do magnatów na tyle zachwycających się jej smakiem, że rola pieniędzy nie ma dla nich znaczenia. Kakao i czekolada z dnia na dzień stają się produktami ekskluzywnymi ze względu na to, iż zapotrzebowanie na czekoladę przewyższa możliwości jej wytwarzania. Większość światowej produkcji kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, gdzie dzisiaj tereny te są w dużej mierze wyniszczone przez panujące tam susze. Naukowcy pracują nad modyfikacją drzew kakaowca, który wyprodukuje więcej ziaren niż te dotychczas. Jednak wszystko to ma swoje minusy, gdyż ucierpi na tym jakość owych ziaren i pogorszy się smak czekolady. Z tego wynika, że w przyszłości za dobrą czekoladę trzeba będzie słono zapłacić… Chyba, że konsumpcja tego uwielbianego produktu się zmniejszy. W końcu jak mówi Judith Viorst: „Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”. Zanim ponownie sięgniemy po czekoladę – poznajmy kilka faktów i mitów na jej temat.
Komentarze (0)