Czekolada - fakty i mity

Oceń:
(1 głos)
Czekolada - fakty i mity
fot. ollyi (photodune.net)

Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do magnatów na tyle zachwycających się jej smakiem, że rola pieniędzy nie ma dla nich znaczenia. Kakao i czekolada z dnia na dzień stają się produktami ekskluzywnymi ze względu na to, iż zapotrzebowanie na czekoladę przewyższa możliwości jej wytwarzania. Większość światowej produkcji kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, gdzie dzisiaj tereny te są w dużej mierze wyniszczone przez panujące tam susze. Naukowcy pracują nad modyfikacją drzew kakaowca, który wyprodukuje więcej ziaren niż te dotychczas. Jednak wszystko to ma swoje minusy, gdyż ucierpi na tym jakość owych ziaren i pogorszy się smak czekolady. Z tego wynika, że w przyszłości za dobrą czekoladę trzeba będzie słono zapłacić… Chyba, że konsumpcja tego uwielbianego produktu się zmniejszy. W końcu jak mówi Judith Viorst: „Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”. Zanim ponownie sięgniemy po czekoladę – poznajmy kilka faktów i mitów na jej temat.

Fakty

  • Zawiera fenyloetyloaminę, która odpowiada za produkcję endorfin.
  • Poprawia nastrój, redukuje stres i wycisza.
  • Jest bogata w magnez (w szczególności gorzka), potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk, miedź oraz w witaminy A, B6, B12 i E.
  • Ze względu na zawartość kofeiny i teobrominy jest produktem uzależniającym.
  • Najzdrowsza jest gorzka czekolada, która zawiera największą ilość miazgi kakaowej i najmniejszą ilość cukrów, przy tym zawiera kwasy MUFA, które pomagają przy utracie zbędnych kilogramów; wspomaga procesy myślowe.
  • Poprawia koncentrację i skupienie; dodaje energii ze względu na dużą zawartość węglowodanów; zapobiega i pomaga przy leczeniu miażdżycy, wzmacnia serce, pomaga trawić tłuszcze, filtruje nerki, obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego oraz obniża ciśnienie tętnicze.
  • Działa przeciwrakowo i chroni przed zawałem serca.
  • Silnie nawilża, regeneruje i przeciwdziała starzeniu się skóry poprzez nakładanie jej na ciało – wiele kremów posiada w swym składzie masło kakaowe a i zabiegi z użyciem czekolady stają się coraz bardziej modne.
  • Słowo „czekolada” pochodzi z języka Azteków od wyrazu „Xocolatl”, które oznacza „gorzką wodę”.
  • Już sam zapach czekolady wprowadza nasze ciało w stan relaksu.
  • Spożywana w dużych ilościach powoduje migreny i trudności w zasypianiu.
  • Jest antydepresantem – jedzenie czekolady poprawia nastrój i podnosi poziom fenyloetyloaminy, tryptofanu, serotoniny i teobrominy, które odpowiadają za euforię i pobudzenie.

Mity

  • Nie odpowiada za próchnicę zębów – za to winę ponosi cukier, więc to od nas zależy jaki produkt nabywamy. Przez zakupem warto sprawdzać zawartość cukru na opakowaniu.
  • Nie tuczy – oczywiście spożywana w rozsądnych dawkach. Za przybieranie na wadze odpowiedzialny jest tłuszcz i cukier występujące w dużych ilościach w produktach niższej jakości, najczęściej są to czekolady białe i mleczne, gdyż w ciemnych, gorzkich czekoladach tłuszcz i cukier zastępuje duża ilość miazgi kakaowej.
  • Nie powoduje trądziku – kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych przeprowadzony został eksperyment, który udowodnił, że czekolada nie ma wpływu na występowanie trądziku. Naukowcy i dermatolodzy stwierdzili wówczas, że słodycze mogą nawet pomóc zniszczonej cerze, gdyż zawierają duże ilości składników odżywczych, w tym potasu, magnezu i polifenoli. Należy jednak uważać na białą czekoladę, która zawiera dużo nabiału i cukrów a nie ma w składzie proszku kakaowego. U wielu ludzi nabiał jest prowodyrem zmian hormonalnych prowadzących do występowania trądziku.
  • Osoby cierpiące na choroby układu krążenia mogą spożywać czekoladę, ale tylko gorzką, gdyż pozostałe ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne.
  • Nie zawiera tyle kofeiny, co kawa – faktycznie działa pobudzająco, ale dla porównania zawartość kofeiny w 40 g czekolady to 6 g, przy czym filiżanka kawy ma jej ponad 70 g.
  • Nie każda czekolada jest zdrowa, bo nie każda zawiera dużo magnezu – ilość magnezu wzrasta wraz z zawartością ziarna kakaowego, dlatego też najlepiej sięgnąć po gorzką czekoladę.
  • Czekolada „light” jednak tuczy – faktycznie może zamiast cukru zastosowano słodzik, ale tłuszcz kakaowy jednak zostawi po sobie pamiątkę w postaci zbędnych kilogramów.
  • Niała czekolada ma więcej kalorii i jest ciężej trawiona niż ciemna.
  • Czekolada pokryta białym nalotem nie oznacza, że jest stara i spleśniała, a że została wyprodukowana z kiepskiej jakości ziaren, nie jest niebezpieczna dla zdrowia, więc można ją zjeść.
  • Nie powinno się podawać czekolady zwierzętom, a zwłaszcza koniom, psom, kotom i papugom, gdyż ich organizm nie jest zdolny do metabolizmy zawartej w czekoladzie teobrominy. Podanie czekolady tym zwierzętom może spowodować zawał serca, wewnętrzny krwotok a nawet śmierć.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czy lody są tuczące?

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...

Czytaj dalej

Produkcja mięsa niszczy Ziemię

Ile szokujących informacji można zawrzeć w jednym filmie dokumentalnym? Ile naszej niewiedzy znajduje się w każdym spożytym przez nas steku, plastrze sera czy szklance mleka? Film Cowspiracy w reżyserii Kipa Andersena i Keegana Kuhna pokazuje,...

Czytaj dalej

Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej
Więcej artykułów