Domowe masy plastyczne dla dzieci

Oceń:
(0 głosów)
Domowe masy plastyczne dla dzieci
fot. bialasiewicz / elements.envato.com

Kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki, ale też idealne miejsce dla zabaw z dzieckiem. Maluchom ogromną frajdę daje pomoc przy gotowaniu, ale możemy im również przygotować dobrą zabawę. Oto kilka propozycji na zabawy w kuchni.

Ciecz nienewtonowska

Jest to mało znana masa, ale dziecku może dać wiele radości.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do miski pół szklanki wody.
  2. Wsyp do wody 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
  3. Wsyp do wody 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
  4. Można dodać barwnik.
  5. Wymieszaj.

Za pomocą tej masy można tworzyć różne kształty, ale gdy przestaniemy je dotykać, tracą swój kształt, co daje dzieciom zajęcie na długi czas.

Im bardziej będziemy na masę naciskać, tym będzie twardsza.

Piasek plastyczny domowej roboty

Ostatnimi czasy bardzo modny jest tzw. piasek kinetyczny. Możemy go przyrządzić sami, co nie obciąży naszych portfeli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp 2 szklanki wody.
  2. Dodaj pół szlanki oleju.
  3. Dodaj barwnik (np. starta kreda, czy trochę farbki).
  4. Wymieszaj.

Masa solna

Przez każdego znana i przez dzieci uwielbiana.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp szklankę soli.
  2. Dodaj szklankę mąki.
  3. Powoli wlewaj 0,5 szklanki wody.
  4. Ugnieć masę.

Z masy solnej możemy lepić różne formy. Można też rozwałkować masę za pomocą foremek do ciastek, wyciąć kształty i zostawić aż wyschną, a później pomalować je farbkami i w ten sposób przygotować ozdoby.

Sucha porcelana

Jest to wspaniała alternatywa dla masy solnej.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj szklankę skrobii kukurydzianej ze szklanką oleju (dokładnie!).
  2. Dodaj 3 łyżki sody oczyszczonej.
  3. Dodaj ok. 200 ml kleju “wikol”.
  4. Ugnieć masę.

 Jest to masa idealna do modelowania dla małych artystów, ale uwaga - bardzo szybko wysycha, a po ok. 10 godzinach nasze dzieła będą już trwałe i twarde.

Ciastolina

Chyba wszystkie dzieci lubią lepić z ciastoliny i ugniatać kształty. Jest to dobra zabawa rozwijająca zdolności manualne dzieci. Możemy przyrządzić ją sami, co sprawi, że maluchy będą ją jeszcze bardziej uwielbiać.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej szklankę wody.
  2. Dodaj szklankę mąki pszennej, 0,5 szklanki soli, łyżkę proszku do pieczenia i 2 łyżki oleju.
  3. Wymieszaj.
  4. Rozgrzej masę na kuchence, ostudź, podziel na kilka części.
  5. Do każdej częsci dodaj barwnik spożywczy.
  6. Gotowe!

Pamiętaj, aby masa nie wyschnęła. Przechowuj ją szczelnie w zamkniętym pojemniku.

Samodzielne przygotowanie mas to wspaniała zabawa, ale też rozwój wyobraźni, kreatywności i pokazanie przyszłym małym kucharzom, że przy odrobinie chęci kuchnia może się zmienić w plac zabaw.

Autor: Patrycja

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Czy sól jest szkodliwa?

Korzysta się z niej od wieków. Jej znane początki sięgają 3000 r. p.n.e., kiedy to w Egipcie korzystano z niej w celu konserwacji mięs. Około 300 lat później Chińczycy udoskonalili sposób pozyskiwania soli, której znali...

Czytaj dalej

Savoir-vivre - jak zachowywać się przy stole?

Kultura dnia codziennego w Polsce niegdyś zachwycała cudzoziemców. Zasady savoir-vivre znane były wszystkim, a tak naprawdę nikt nie musiał się ich uczyć, gdyż kultura była porządkiem dziennym. Fundamenty naszej obyczajowości napawały nas dumą, a zagraniczni...

Czytaj dalej

Bogactwo enigmatycznych owoców i warzyw

Warzywa i owoce są bardzo cennymi składnikami naszej diety. Są zdrowe, smaczne i bogate w wartościowe witaminy. Wspaniałym jest fakt, iż w dzisiejszych czasach sięgamy po te dary natury chętniej i częściej. Z pewnością każdy...

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona...

Czytaj dalej