Rady dla osób prowadzących siedzący tryb życia

Oceń:
(0 głosów)
Rady dla osób prowadzących siedzący tryb życia
fot. Pressmaster (photodune.net)

Obecnie coraz więcej ludzi aktywnych zawodowo wykonuje pracę umysłową. Taka forma pracy występuje zazwyczaj w postaci siedzącej. I tak oto człowiek przez kilka długich godzin dziennie skazuje swoje ciało na brak ruchu. Taka bierność bardzo niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Portale internetowe, programy telewizyjne i pisma popularnonaukowe zatrzęsły światem publikując wyniki badań nad ludźmi prowadzącymi siedzący tryb życia. Otóż efekt był jednoznaczny – brak ruchu wywołany długotrwałym siedzeniem powoduje wiele chorób i zauważalnie skraca czas życia. Bardzo ważnym aspektem przy zapobieganiu tym negatywnym skutkom jest dieta. Ale to tylko jeden z wielu czynników prowadzących do tego, aby nawet praca siedząca wpływała dobrze na nasz organizm.

Po pierwsze, jeśli mamy możliwość dostania się do pracy pieszo – zróbmy to. Zapewnimy sobie ruch już od początku dnia, a i nie obciążymy kręgosłupa siedząc w samochodzie, busie czy tramwaju. Jeżeli nie mamy takiej możliwości rozważmy serię krótkich ćwiczeń przed pracą. Dobrem dla naszego organizmu byłyby domowe ćwiczenia skupiające na sobie ułożenie pozycji naszego kręgosłupa. Starajmy się trzymać wyprostowaną postawę, nie garbić się, pilnować, aby kręgosłup był wygięty do wewnątrz. Nie obciążamy go wtedy, a takie nawyki na pewno przydadzą się w pracy. Następnym dobrym krokiem jest dobranie optymalnego krzesła dla siebie. Praca na dopasowanym krześle jest zdrowsza i przyjemniejsza. Kiedy rozgrzejemy ciało lekkimi ćwiczeniami, czy spacerem, nie pozwólmy „ostygnąć” naszym mięśniom. W miarę możliwości starajmy się robić krótkie przerwy od siedzenia. Przerywany siedzący tryb życia jest o wiele bezpieczniejszy, więc krótką chwilę poświęćmy na rozciągnięcie się czy przechadzkę. Stosując się do tych rad unikniemy zaburzeń koncentracji, migren, nieodwracalnych modyfikacji kręgosłupa, chorób i zwyrodnień kości i mięśni, bólu pośladków i pleców czy żylaków.

W związku z tym, iż w pozycji siedzącej nasz organizm bardzo powoli spala tłuszcz powinniśmy zwrócić uwagę na to, co jemy w pracy. Ma to istotne znaczenie, gdyż zbyt kaloryczne posiłki nie są przetwarzane we właściwy sposób, a tłuszcze są magazynowane na „później”, które nigdy nie nadchodzi, gdyż „później” jemy kolejny posiłek. Niewłaściwie dobrana dieta prowadzi do fatalnych skutków. Cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość, hemoroidy, zaparcia... I wiele innych dolegliwości wywołanych złym odżywianiem się. Praca umysłowa ma stosunkowo niskie zapotrzebowanie energetyczne - 2000-2200 kalorii dziennie. Przed pracą obowiązkowo zjedzmy sycące, zdrowe śniadanie. Jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, należy sobie to wbić do głowy i pamiętać do końca życia. Gwarantuje siłę i energię oraz pobudza ciało i umysł wprawiając nas w dobry nastrój. Pierwszy posiłek powinien być bogaty w wapń, białko, błonnik, który zapewnia długie uczucie sytości a także w węglowodany złożone, które stopniowo podnoszą poziom cukru we krwi, co przyczynia się do wydajniejszego uwalniania energii. Ciemne pieczywo, musli, niesłodzone płatki, jogurt, mleko, twaróg, jajka, chudy ser, chuda wędlina, warzywa, sok – to idealne produkty do skomponowania śniadania. W odstępie ok. 3-3.5 godziny od śniadania powinniśmy zjeść II śniadanie. Musi być to niskokaloryczny posiłek, a raczej przekąska, którą przygotujemy wcześniej w domu. Lekkostrawna sałatka, kilka umytych, obranych warzyw czy mała kanapka z wyżej wymienionych produktów będą świetnym rozwiązaniem. Po upływie kolejnych trzech godzin wypada spożyć kolejny posiłek. Jeśli jesteśmy po pracy będzie to obiad, w innym wypadku – lunch (przygotowany podobnie jak II śniadanie). Ten posiłek winien zawierać więcej kalorii niż poprzedni. Najzdrowiej przygotować go na parze. Unikajmy złych tłuszczów, panierek, smażenia – i bez tego dania są przepyszne. Niech większość naszego talerza zajmują warzywa, są zdrowe, niskokaloryczne, bogate w witaminy i nasycają nas wystarczająco. Wskazane są także ryby, chude mięso, grube kasze, brązowy ryż. Jeśli jedliśmy w pracy lunch, w domu nie jemy obiadu, a obiadokolację, jeśli nie – kolację. Najuboższy posiłek w ciągu dnia zjadany ok 2. godziny przed snem. Postarajmy się ograniczyć słodkie przekąski do minimum. Do całej diety należy dołączyć duże ilości wody niegazowanej i zielonej herbaty.  Najważniejsza jest regularność posiłków i spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych.

Pamiętajmy o tym, aby wprowadzać zmiany małymi krokami. Dobrą alternatywą jest również uprawianie sportu po pracy (np. siłownia, fitness, basen, zumba).

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Ciekawostki o warzywach w stanie kiełkowania

Kiełki warzyw nie są jeszcze warzywami, ale już nie ich nasionami, a jednak zawierają w sobie cały przekrój witamin, które właśnie w tej początkowej fazie wzrastania najsilniej uderzają swoją siłą i smakiem. To w kiełkach...

Czytaj dalej

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C,...

Czytaj dalej

Medycyna kuchenna: soda oczyszczona i jej zasady

Kluczowym pojęciem, które określa funkcjonowanie naszego organizmu jest homeostaza. Jest to stan równowagi, w której wszystkie czynniki potrzebne człowiekowi do aktywnego i rozwojowego funkcjonowania istnieją ze sobą w odpowiedniej harmonii. Ta równowaga odpowiedzialna jest za...

Czytaj dalej

Orkisz - ziarno życia

Ziarno orkiszu jest odmianą pszenicy, która wcześniej niż sama pszenica stanowiła główną strawę wczesnych ludów Ziemi. Swoją treścią może nasycić głodnego nomadę i pozwolić mu iść w dalszą podróż. A jednak o wzrastanie orkiszu trzeba...

Czytaj dalej