Tag: warzywa

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

W zasadzie na postawione w tytule pytanie nie trzeba odpowiadać. Wydaje się, jakby każdy sam w sobie intuicyjnie zgadzał się z faktem, że świeżo wyciskane soki są niezaprzeczalną wartością dla naszego organizmu. Każdy z nas wie, jaką witalną siłę daje nam świeży sok. Do tej kwestii nie trzeba więc nikogo przekonywać. Podświadomie tęsknimy za sokiem, który daje organizmowi to pradawne...

Czytaj dalej

Paprykowe ciekawostki

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

Czytaj dalej

Bogactwo enigmatycznych owoców i warzyw

Warzywa i owoce są bardzo cennymi składnikami naszej diety. Są zdrowe, smaczne i bogate w wartościowe witaminy. Wspaniałym jest fakt, iż w dzisiejszych czasach sięgamy po te dary natury chętniej i częściej. Z pewnością każdy z nas ma swoich faworytów, ale istnieje wiele owoców i warzyw, o których nawet nie słyszeliśmy, więc skąd możemy wiedzieć czy nie posmakują nam...

Czytaj dalej

Ciekawostki o warzywach w stanie kiełkowania

Kiełki warzyw nie są jeszcze warzywami, ale już nie ich nasionami, a jednak zawierają w sobie cały przekrój witamin, które właśnie w tej początkowej fazie wzrastania najsilniej uderzają swoją siłą i smakiem. To w kiełkach kryje się cała duma i bogactwo dojrzałych warzyw, które wraz z wiekiem i przeżytą chemią służącą im do wzrastania, stają się atrapą samych siebie: dojrzałe...

Czytaj dalej

10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe

Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie Świętym, a soja traktowana przez Chińczyków za roślinę świętą spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Dlaczego są tak ważne dla...

Czytaj dalej

Czy spożywanie ogórka z pomidorem jest szkodliwe?

Powiada się, że tak. Ogórki rozkładają zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego połączone razem w sałatce greckiej, są jak miska pełna niczego. Dobry sam w sobie ogórek i pomidor spożywane jednocześnie zamieniają się wzajemnie w atrapy warzyw, gdyż ogórek niweluje wartości pomidora. Tym samym zjadamy znakomite produkty naturalne, a jednak nic wartościowego nie jemy, bo wedle...

Czytaj dalej

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Warzywa w stanie surowości traktujemy jako nie-gotowe, co momentalnie przekłada się na czynność gotowania. U-gotowane oznacza „gotowe” i przystosowane do wymogów ludzkiego środowiska brzusznego, a jednak czy możliwe jest, aby warzywa mimo pyszności im zgotowanej mogły być pyszniejsze jeżeli oszczędzić im losu garnkowego? W wysokich temperaturach kamienie szlachetnieją, charakter...

Czytaj dalej

Alternatywne źródła białka

Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas, jako ludziach myślących, to jednak nie jest to warunek naszego myślenia. Jest to raczej motto człowieka cynicznego, tego, który nie uważa się...

Czytaj dalej

Czosnek - królewski antybiotyk z domowej apteczki

Nazywany także cebulą siedmiolatką, czosnek jest niezwykłym lekiem naturalnym, który pozwala przeżyć nie tylko kaszel i grypę, ale także chorobę czerwonkę, różne zarazy i rany zadane w niestosownych dla zdrowia wojnach. Korzystali z niego Egipcjanie, którzy żeby wnieść do nieba swojego faraona sami potrzebowali ząbków czosnku. Korzystali z niego także Rzymianie,...

Czytaj dalej

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma pomnik. Cebula nie tylko stanowi zatem wspaniały dodatek do kanapek uginających się pod naporem pomidora i ogórka, ale jest przede wszystkim...

Czytaj dalej