Carving - efektowna sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
Oceń:
(1 głos)
Carving zazwyczaj kojarzy się z techniką jazdy na nartach. Tymczasem określenie to funkcjonuje także w sztuce kulinarnej i oznacza umiejętność tworzenia z owoców oraz warzyw fantastycznych kształtów.
Carving to szalenie trudna sztuka, ale efekt jest gwarantowany. Za ojczyznę kulinarnego carvingu uznawana jest Tajlandia - tajscy mistrzowie kuchni opanowali tę zadziwiającą umiejętność do perfekcji. Tym bardziej, że w Tajlandii ogromną wagę przywiązuje się nie tylko do jakości potraw, ale również do tego, w jaki sposób zostają one podane na stół. Ich dekorowanie to tradycja. Zresztą, nie na darmo tajska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Generalnie rzecz biorąc, tworzenie artystycznych form z warzyw owoców cieszy się już przeszło tysiącletnimi tradycjami. Uskutecznia się je przede wszystkim w krajach azjatyckich - w wyżej wspomnianej Tajlandii, a ponadto w Japonii oraz w Chinach.
Stosowane w carvingu produkty nie mogą być dojrzałe. Do nadawania im pożądanych kształtów używa się specjalnych nożyków. Następnie smakowite arcydzieło jest barwione (tylko barwnikami pochodzenia naturalnego), aby zwiększyć intensywność oryginalnego koloru. To z kolei ma zachęcić do konsumpcji potrawy, która z wymyślną wspaniałą dekoracją trafia na talerz. Trudno wyobrazić sobie lepszą ozdobę uroczystego stołu, kompozycja taka zachwyci każdego. To rzeczy godne autentycznego podziwu - zwłaszcza, że ich przygotowanie to mozolna, wymagająca ogromnej cierpliwości i skupienia praca. Często zajmuje ona dobrych kilkanaście godzin.
Osoby wyspecjalizowane w carvingu swoje zdolności trenowali latami. Dzisiaj zatrudniają ich najbardziej ekskluzywne restauracje i najdroższe hotele, aby swoimi umiejętnościami zachwycali gości. W wielu krajach organizowane są również zawody, podczas których obserwować można zmagania najlepszych mistrzów. W naszym kraju takich ludzi również nie brakuje, zaś w swoich dziełach akcentują oni polskie tradycje.
Kultura dnia codziennego w Polsce niegdyś zachwycała cudzoziemców. Zasady savoir-vivre znane były wszystkim, a tak naprawdę nikt nie musiał się ich uczyć, gdyż kultura była porządkiem dziennym. Fundamenty naszej obyczajowości napawały nas dumą, a zagraniczni...
Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...
W zasadzie na postawione w tytule pytanie nie trzeba odpowiadać. Wydaje się, jakby każdy sam w sobie intuicyjnie zgadzał się z faktem, że świeżo wyciskane soki są niezaprzeczalną wartością dla naszego organizmu. Każdy z nas...
Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze...
Komentarze (0)