Zupa serowa z ryżem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 639
Zupa serowa z ryżem i grzankami
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g kleistego ryżu
  • 250 g grzanek czosnkowych
  • 250 g startego sera gruyère
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Po zeszkleniu wlać do tego bulion warzywny i wsypać starty ser gruyère. Gotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i wrzątkiem zalać ryż w misce. Całość posypać grzankami czosnkowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów