Zupa serowa z ryżem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 639
Składniki:
- 300 g kleistego ryżu
- 250 g grzanek czosnkowych
- 250 g startego sera gruyère
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Po zeszkleniu wlać do tego bulion warzywny i wsypać starty ser gruyère. Gotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i wrzątkiem zalać ryż w misce. Całość posypać grzankami czosnkowymi.
Komentarze (0)