Zupa serowa z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3855
Składniki:
- 20 g tartego sera edamskiego
- 15 g wędzonego boczku
- 3 g tartego parmezanu
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno boczek oraz ziemniaki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Jedną łyżkę smażonego boczku pozostawić do posypania potraw, resztę boczku z cebulą zalać bulionem, wlać mleko, dodać tarty ser żółty i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Posypać ją pozostawionym boczkiem, tartym parmezanem oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)