Zupa pejzanka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 17485
Składniki:
- 50 dag wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 pory
- 3 łyżki śmietany
- 3 litry bulionu
- 4 suszone grzyby
- 1 seler
- 1 paczka ziemniaków puree
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- majeranek
- ojej do smażenia
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pokroić marchew, seler, porę i ziemniaki w drobne plastry i dodać do smażonego boczku. Jarzyny z boczkiem smażyć do 10 minut, wymieszać, zalać bulionem. Pokroić w paski grzyby, dodać do bulionu i gotować przez 20 minut. Do wrzącego bulionu dodać powoli puree, cały czas mieszając i gotować przez 2 minuty.
Zupę doprawić pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Żółtko zmieszać ze śmietaną, wlać do całości, ale już nie gotować. Gotową podawać posypaną zieloną pietruszką.
Zupę doprawić pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Żółtko zmieszać ze śmietaną, wlać do całości, ale już nie gotować. Gotową podawać posypaną zieloną pietruszką.
Komentarze (1)
A co to jest "porę"? Por jest przecież rodzaju męskiego!!