Zupa jabłkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4467
Składniki:
- 75 dkg kwaśnych jabłek
- 4 sucharki
- 4 łyżki śmietany
- łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Opis przygotowania:
Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki ze skórą. Jabłka zalać szklanką wody, dodać skórkę z cytryny, cukier i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez cedzak, dolać dwie szklanki wody i ponownie gotować przez kilka minut. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagotować ją, a następnie dodać do gotowanej zupy. Gotować przez 5 minut. Śmietanę ubić w naczyniu. Przygotować talerze, przelać na nie gorącą zupę, połamać sucharki na małe cząstki i dodać do zupy. Na sucharki nałożyć łyżką ubitą śmietanę i podawać natychmiast do spożycia.
Komentarze (1)
Do dupy przepis.po dodaniu maki ziemniaczanej do małej ilosci wody i zagotwaniu robią sie gluty. Trzeba make rozmieszac w zimnej wodzie i to do zupy wtedy przepis ma sens