Zupa jabłkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4242

Składniki:

  • 75 dkg kwaśnych jabłek
  • 4 sucharki
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Opis przygotowania:

Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki ze skórą. Jabłka zalać szklanką wody, dodać skórkę z cytryny, cukier i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez cedzak, dolać dwie szklanki wody i ponownie gotować przez kilka minut. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagotować ją, a następnie dodać do gotowanej zupy. Gotować przez 5 minut. Śmietanę ubić w naczyniu. Przygotować talerze, przelać na nie gorącą zupę, połamać sucharki na małe cząstki i dodać do zupy. Na sucharki nałożyć łyżką ubitą śmietanę i podawać natychmiast do spożycia.

Komentarze (1)

Do dupy przepis.po dodaniu maki ziemniaczanej do małej ilosci wody i zagotwaniu robią sie gluty. Trzeba make rozmieszac w zimnej wodzie i to do zupy wtedy przepis ma sens

Podobne przepisy

Więcej przepisów