Tarta jabłkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3290
Składniki:
- 4 jabłka
- 0,5 kg maki pszennej
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 kostka masła
- 3 łyżki oleju
- 2 gałki lodów kawowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Masło pokroić w plastry. Pozostawić trochę do wysmarowania blachy. Do masła dodać mąkę, wodę, olej i szczyptę soli. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 5 mm. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ją masłem i ułożyć na niej ciasto. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Całość posypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i ostudzić. Przed podaniem udekorować gałkami lodów.
Komentarze (0)