Zupa ananasowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 796
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 liście suszonego curry
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- 1 świeży ananas
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mielonej suszonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy Rasam Masala
- 1 szklanka soczewicy z puszki
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki asafetydy
Opis przygotowania:
Papryczkę chili, pomidory, ananasa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ananasa obrać ze skóry, usunąć z niego rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę. Do miksera wsypać ziarna pieprzu, kmin rzymski i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Zmiksować to na jednolitą masę, po czym dodać połowę pokrojonego wcześniej ananasa i ponownie razem zmiksować mikserem. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do nich 4 kostki pokrojonego drobno ananasa i wlać do tego 3 szklanki wody. Do wody z pomidorami wsypać zmiksowane wcześniej składniki, wsypać do tego przyprawę rasam, mieloną kurkumę i dobrze wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego posiekaną drobno papryczkę chili, liście curry i nasiona kozieradki. Składniki w rondlu smażyć przez 30 sekund, a potem wlać do tego wodę z wymieszanymi pomidorami i ananasem. Następnie wsypać do tego asafetydę, mieloną paprykę, soczewicę z puszki wraz z zalewą i dodać musztardę Dijon. Całość dobrze wymieszać, dodać do tego pozostałe części pokrojonego ananasa, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)