Ziemniaki z papryką i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1299
Składniki:
- 30 g wędzonej szynki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone przełożyć do miski i oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ziemniaków. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Szynkę wędzoną pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej szynkę oraz paprykę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków w misce.
Komentarze (0)