Ziemniaki z papryką i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1299
Ziemniaki z papryką i szynką
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonej szynki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone przełożyć do miski i oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ziemniaków. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Szynkę wędzoną pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej szynkę oraz paprykę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów