Zielona fasolka z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3926
Składniki:
- 1/2 kg zielonej fasolki
- nasiona sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki posiekanego czosnku
Opis przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na małe kawałki i gotujemy na półmiękko ok. 10 minut w osolonej wodzie. Sos sojowy mieszamy z cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy do tego fasolkę. Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Nakładamy na talerze, posypujemy nasionami sezamu.
Nakładamy na talerze, posypujemy nasionami sezamu.
Komentarze (1)
Ziarna sezamu można jeszcze lekko podprażyć na patelni.