Zapiekanka z selerów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1659
Składniki:
- 750 g selera z natka
- 700 g ziemniaków
- 150 g startego żółtego sera
- 3/4 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka anyżu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić na plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Seler dobrze umyć, odciąć nać, a warzywo zetrzeć na tarce jarzynowej i zapiec na rozgrzanym maśle. Do selera dodać anyż i smażyć przez 5 minut. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, włożyć do niego ugotowane ziemniaki, nałożyć przesmażony seler, posypać startym serem i posiekaną natka selera. Całość doprawić solą, pieprzem, zalać śmietaną i zapiec w piekarniku o temperaturze do 200 stopni przez 20 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)