Zapiekanka z selerów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1209

Składniki:

  • 750 g selera z natka
  • 700 g ziemniaków
  • 150 g startego żółtego sera
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka anyżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć pokroić na plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Seler dobrze umyć, odciąć nać, a warzywo zetrzeć na tarce jarzynowej i zapiec na rozgrzanym maśle. Do selera dodać anyż i smażyć przez 5 minut. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, włożyć do niego ugotowane ziemniaki, nałożyć przesmażony seler, posypać startym serem i posiekaną natka selera. Całość doprawić solą, pieprzem, zalać śmietaną i zapiec w piekarniku o temperaturze do 200 stopni przez 20 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy