Zapiekanka myśliwska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4037
Składniki:
- 800 g cebuli
- 500 g mięsa z dziczyzny (dzik, sarna, zając)
- 200 g masła
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka octu
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 szklanki śmietany
- 3 goździki
- 3 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Mięso z dziczyzny zamarynować odpowiednio przyrządzoną zaprawą: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 goździki, 3 ziarna pieprzu, 3 ziela angielskie, liść laurowy, pozostawić przez 24 godziny. Obrać cebule, pokroić w plastry, dodać część masła i zeszklić na małym ogniu. Do cebuli dodać mięso wyciągnięte z zaprawy i pokrojone na porcje. Dusić pod przykryciem do 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i rozetrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać do tego szczyptę gałki muszkatołowej i dobrze wymieszać.
Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami: przetarte ziemniaki, mięso,cebula, plastry ogórków i ziemniaki. Wierzch posypać bułka tartą i częścią masła. Naczynie włożyć do piekarnika o temperaturze 170 stopni i zapiekać przez 30 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco.
Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami: przetarte ziemniaki, mięso,cebula, plastry ogórków i ziemniaki. Wierzch posypać bułka tartą i częścią masła. Naczynie włożyć do piekarnika o temperaturze 170 stopni i zapiekać przez 30 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)