Zapiekanka myśliwska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2739
Zapiekanka myśliwska
fot. Joshua Rappeneker / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g cebuli
  • 500 g mięsa z dziczyzny (dzik, sarna, zając)
  • 200 g masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka octu
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 3 goździki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Mięso z dziczyzny zamarynować odpowiednio przyrządzoną zaprawą: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 goździki, 3 ziarna pieprzu, 3 ziela angielskie, liść laurowy, pozostawić przez 24 godziny. Obrać cebule, pokroić w plastry, dodać część masła i zeszklić na małym ogniu. Do cebuli dodać mięso wyciągnięte z zaprawy i pokrojone na porcje. Dusić pod przykryciem do 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i rozetrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać do tego szczyptę gałki muszkatołowej i dobrze wymieszać.
Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami: przetarte ziemniaki, mięso,cebula, plastry ogórków i ziemniaki. Wierzch posypać bułka tartą i częścią masła. Naczynie włożyć do piekarnika o temperaturze 170 stopni i zapiekać przez 30 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy