Zapiekanka kalmarska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1275

Składniki:

  • 1,5 kg rzepy białej
  • 750 g wieprzowiny bez kości
  • 250 g boczku
  • 125 g smalcu
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, odstawić na 1 godzinę i odcisnąć powstały sok, ale nie wylewać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na smalcu. Do dużego rondla przełożyć usmażoną cebulę, następnie utartą rzepę, mięso i boczek. Obrać czosnek, posiekać drobno i ułożyć na mięsie. Całość zalać winem zmieszanym a odciśniętym sokiem z rzepy, przykryć i włożyć do piekarnika. Dusić w temperaturze do 180 stopni około 2 godzin. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągnąć, pokroić na porcje i podawać ułożone na rzepie. Podajemy na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy