Zapiekanka kalmarska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1623
Składniki:
- 1,5 kg rzepy białej
- 750 g wieprzowiny bez kości
- 250 g boczku
- 125 g smalcu
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, odstawić na 1 godzinę i odcisnąć powstały sok, ale nie wylewać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na smalcu. Do dużego rondla przełożyć usmażoną cebulę, następnie utartą rzepę, mięso i boczek. Obrać czosnek, posiekać drobno i ułożyć na mięsie. Całość zalać winem zmieszanym a odciśniętym sokiem z rzepy, przykryć i włożyć do piekarnika. Dusić w temperaturze do 180 stopni około 2 godzin. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągnąć, pokroić na porcje i podawać ułożone na rzepie. Podajemy na ciepło.
Komentarze (0)