Tymbaliki z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 4315
Składniki:
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- włoszczyzna
- cebula
- pęczek natki
- liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- opakowanie żelatyny instant
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kurczaka opłukaj i podziel na części. Włoszczyznę oczyść, a następnie umyj. Cebulę obierz, przypiecz na gazie. Kurczaka włóż do garnka, dodaj włoszczyznę, cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól do smaku. Zalej dwoma litrami wody i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
Kurczaka i warzywa wyjmij z garnka. Wywar przecedź, połącz z żelatyną. Mięso kurczaka oddziel od kości, podziel na niewielkie kawałki. Marchewkę wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę. Natkę opłucz i posiekaj.
Mięso, marchewkę i natkę ułóż ładnie w małych miseczkach, zalej wywarem z żelatyną. Ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Kurczaka i warzywa wyjmij z garnka. Wywar przecedź, połącz z żelatyną. Mięso kurczaka oddziel od kości, podziel na niewielkie kawałki. Marchewkę wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę. Natkę opłucz i posiekaj.
Mięso, marchewkę i natkę ułóż ładnie w małych miseczkach, zalej wywarem z żelatyną. Ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Komentarze (0)