Tuńczyk z ogórkiem i grejpfrutem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 200 g wędzonego tuńczyka w plastrach
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 grejpfrut
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ogórki oraz grejpfruta umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Grejpfruta obrać ze skóry i podzielić na drobne kawałki. Następnie pokrojone ogórki zalać octem jabłkowym, śmietaną, miodem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Dodać do tego plastry wędzonego tuńczyka, posypać pokrojonym grejpfrutem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)