Tuńczyk z ogórkiem i grejpfrutem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1685
Tuńczyk z ogórkiem i grejpfrutem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego tuńczyka w plastrach
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 grejpfrut
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ogórki oraz grejpfruta umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Grejpfruta obrać ze skóry i podzielić na drobne kawałki. Następnie pokrojone ogórki zalać octem jabłkowym, śmietaną, miodem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Dodać do tego plastry wędzonego tuńczyka, posypać pokrojonym grejpfrutem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów