Truskawkowe serce w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1499
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 g truskawek
- 150 g płatków migdałowych
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Syrop:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połowy i przełożyć do miski. Przygotować syrop: cukier przesypać do kubka, zalać go przegotowaną, przestudzoną wodą, sokiem cytrynowym i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami zalać truskawki w misce i trzymać do chwili upieczenia ciasta. Przygotować ciasto: całe jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i razem miksować mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. Następnie do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość miksować mikserem przez 2 minuty, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to pieczemy nadal). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na tacę i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć ją na górę oraz boki ciasta. Następnie posypać płatkami migdałowymi. Truskawki osączyć z nadmiaru syropu i dodać je do całości. Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)