Truskawkowe serce w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1290
Truskawkowe serce w śmietanie
fot. Maria Hägglöf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g truskawek
  • 150 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połowy i przełożyć do miski. Przygotować syrop: cukier przesypać do kubka, zalać go przegotowaną, przestudzoną wodą, sokiem cytrynowym i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami zalać truskawki w misce i trzymać do chwili upieczenia ciasta. Przygotować ciasto: całe jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i razem miksować mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. Następnie do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość miksować mikserem przez 2 minuty, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to pieczemy nadal). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na tacę i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć ją na górę oraz boki ciasta. Następnie posypać płatkami migdałowymi. Truskawki osączyć z nadmiaru syropu i dodać je do całości. Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów