Truskawkowe mikołaje
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2024
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 30 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i wyrównać nożem górną ich część.
Przygotować ciasto: Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki,po czym przełożyć ją do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać cukier puder, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i dodać pokrojone na kawałki masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyciąć kieliszkiem i przełożyć na tackę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na wycięte ciasto. Na to położyć truskawki, a na ich czubek wyłożyć ubitą śmietanę.
Przygotować ciasto: Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki,po czym przełożyć ją do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać cukier puder, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i dodać pokrojone na kawałki masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyciąć kieliszkiem i przełożyć na tackę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na wycięte ciasto. Na to położyć truskawki, a na ich czubek wyłożyć ubitą śmietanę.
Komentarze (0)