Truskawkowe mikołaje

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2024
Truskawkowe mikołaje
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i wyrównać nożem górną ich część.

Przygotować ciasto: Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki,po czym przełożyć ją do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać cukier puder, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i dodać pokrojone na kawałki masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyciąć kieliszkiem i przełożyć na tackę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na wycięte ciasto. Na to położyć truskawki, a na ich czubek wyłożyć ubitą śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów