Tosty z polędwicą i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2290
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 150 g parmezanu
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Parmezan pokroić w cienką słomkę. Polędwicą wołową przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, podzielić na porcje i oprószyć szczyptą mielonego pieprzu oraz czerwonej papryki. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć ugotowaną wcześniej polędwicę wołową, posypać pokrojonym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas smażone ściągnąć z ognia i dodać do tostów na talerzu.
Komentarze (0)