Pazur makowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1509
Składniki:
- 500 g masy makowej z bakaliami
- 50 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 50 g drożdży
- 4 jajka
- 1 kg maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny do ciast
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z kwaśną śmietaną w kubku. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich cukier, utrzeć razem na jednolitą masę i przelać do mąki w misce. Margarynę przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na małym ogniu, po czym rozpuszczoną przelać do składników w misce. Następnie dodać do tego roztarte drożdże, wlać mleko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Na to nałożyć masę makową z bakaliami i dokładnie rozsmarować łopatką. Całość zawinąć w rulon, dokładnie skleić brzegi ciasta, po czym spłaszczyć go lekko ręką i ostrym nożem zrobić 4 nacięcia z jednej strony. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować miodem, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)