Pazur makowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1509
Pazur makowy
fot. mararie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g masy makowej z bakaliami
  • 50 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 kg maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny do ciast
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z kwaśną śmietaną w kubku. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich cukier, utrzeć razem na jednolitą masę i przelać do mąki w misce. Margarynę przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na małym ogniu, po czym rozpuszczoną przelać do składników w misce. Następnie dodać do tego roztarte drożdże, wlać mleko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Na to nałożyć masę makową z bakaliami i dokładnie rozsmarować łopatką. Całość zawinąć w rulon, dokładnie skleić brzegi ciasta, po czym spłaszczyć go lekko ręką i ostrym nożem zrobić 4 nacięcia z jednej strony. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować miodem, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów