Szwajcarski tort

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 5953
Szwajcarski tort

Składniki:

  • 1 ciemny spód biszkoptowy
  • Nadzienie:
  • 2 łyżeczki zagęstnika
  • 1 szklanka wiśni z puszki (720g)
  • 1000 ml słodkiej śmietany
  • 4 opakowania usztywniacza do śmietany
  • kieliszek destylatu wiśniowego
  • Dekoracja:
  • tabliczka czekolady
  • 16 wiśni

Opis przygotowania:

Wiśnie z puszki odsączyć i do soku dosypać zagęstnik, dodać wiśnie i gotować, aż owoce zaczną gęstnieć. Dobrze ostudzić. Wyjąć ok. 16 wiśni i odłożyć do dekoracji. Śmietanę ubić z usztywniaczem i destylatem wiśniowym. Blat ciasta przeciąć w poprzek dwa razy. Wszystkie blaty skropić destylatem wiśniowym, wyłożyć masą wiśniową i posmarować bitą śmietaną. Położyć na wierzchu trzecią warstwę ciasta i paletką nanieść resztę śmietany. Posmarować starannie boki tortu. Posypać tort wiórkami z czekolady przyozdobić kremem i wiśniami.

Autor: kasinka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów