Szwajcarski tort
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 6130
Składniki:
- 1 ciemny spód biszkoptowy
- Nadzienie:
- 2 łyżeczki zagęstnika
- 1 szklanka wiśni z puszki (720g)
- 1000 ml słodkiej śmietany
- 4 opakowania usztywniacza do śmietany
- kieliszek destylatu wiśniowego
- Dekoracja:
- tabliczka czekolady
- 16 wiśni
Opis przygotowania:
Wiśnie z puszki odsączyć i do soku dosypać zagęstnik, dodać wiśnie i gotować, aż owoce zaczną gęstnieć. Dobrze ostudzić. Wyjąć ok. 16 wiśni i odłożyć do dekoracji. Śmietanę ubić z usztywniaczem i destylatem wiśniowym. Blat ciasta przeciąć w poprzek dwa razy. Wszystkie blaty skropić destylatem wiśniowym, wyłożyć masą wiśniową i posmarować bitą śmietaną. Położyć na wierzchu trzecią warstwę ciasta i paletką nanieść resztę śmietany. Posmarować starannie boki tortu. Posypać tort wiórkami z czekolady przyozdobić kremem i wiśniami.
Komentarze (0)