Szparagi z kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1519
Szparagi z kaszanką
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 300 g kaszanki gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szparagi oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szparagi włożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz rozdrobnioną na drobne kawałki kaszankę. Całość na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów