Szparagi z kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- 300 g kaszanki gryczanej
- 4 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szparagi oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szparagi włożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz rozdrobnioną na drobne kawałki kaszankę. Całość na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu.
Komentarze (0)