Swiss roll

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2499
Swiss roll
fot. Maximswess / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g startej drobno gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: oddzielić białka od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany wlać utarte żółtka, potem wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Całość zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa. Gotową masę przelać na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie się ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli patyczek przylepia się do ciasta, to należy je piec nadal).

Po upieczeniu cukier waniliowy przesypać na lekko wilgotny ręcznik i wyłożyć na nim upieczone ciasto, papierem do góry. Następnie z ciasta odwinąć papier i całość zawinąć w jeden rulon ręcznikiem. Zawinięte składniki pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, ciasto odwinąć, ale pozostawić je na ręczniku.

Przygotować krem: rozwinięte ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą pianą wysmarować ciasto z dżemem. Wszystko zawinąć w rulon ręcznikiem, wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z ręcznika, i pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów