Swiss roll
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2759
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 60 g startej drobno gorzkiej czekolady
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: oddzielić białka od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany wlać utarte żółtka, potem wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Całość zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa. Gotową masę przelać na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie się ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli patyczek przylepia się do ciasta, to należy je piec nadal).
Po upieczeniu cukier waniliowy przesypać na lekko wilgotny ręcznik i wyłożyć na nim upieczone ciasto, papierem do góry. Następnie z ciasta odwinąć papier i całość zawinąć w jeden rulon ręcznikiem. Zawinięte składniki pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, ciasto odwinąć, ale pozostawić je na ręczniku.
Przygotować krem: rozwinięte ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą pianą wysmarować ciasto z dżemem. Wszystko zawinąć w rulon ręcznikiem, wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z ręcznika, i pokroić na porcje.
Po upieczeniu cukier waniliowy przesypać na lekko wilgotny ręcznik i wyłożyć na nim upieczone ciasto, papierem do góry. Następnie z ciasta odwinąć papier i całość zawinąć w jeden rulon ręcznikiem. Zawinięte składniki pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, ciasto odwinąć, ale pozostawić je na ręczniku.
Przygotować krem: rozwinięte ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą pianą wysmarować ciasto z dżemem. Wszystko zawinąć w rulon ręcznikiem, wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z ręcznika, i pokroić na porcje.
Komentarze (0)