Arctic roll

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1195
Arctic roll
fot. Sean Whitton (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 g lodów waniliowych
  • 200 g truskawek
  • 50 g dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka ubić z cukrem do białości. Do ubitej piany dodać ubite żółtka, wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość ubić mikserem na jednolita masę, po czym masę przelać do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić, a potem ostrym nożem pokroić upieczone ciasto w podłużne płaty o grubości 1 cm. Na płaty ciasta nałożyć najpierw dżem truskawkowy, dobrze wysmarować go łopatką, po czym na to nałożyć lody waniliowe. Całość dokładnie zawinąć w rulony i wstawić na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, pokroić w cienkie plastry i podawać z truskawkami

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów