Arctic roll
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1350
Składniki:
- 800 g lodów waniliowych
- 200 g truskawek
- 50 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka ubić z cukrem do białości. Do ubitej piany dodać ubite żółtka, wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość ubić mikserem na jednolita masę, po czym masę przelać do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić, a potem ostrym nożem pokroić upieczone ciasto w podłużne płaty o grubości 1 cm. Na płaty ciasta nałożyć najpierw dżem truskawkowy, dobrze wysmarować go łopatką, po czym na to nałożyć lody waniliowe. Całość dokładnie zawinąć w rulony i wstawić na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, pokroić w cienkie plastry i podawać z truskawkami
Komentarze (0)