Coffin Sandwich
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1343
Składniki:
- 25 g masła
- 10 mrożonych krewetek
- 10 mrożonych kalmarów
- 6 brązowych małych pieczarek
- 4 całe dymki
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem i kukurydzą
- 1 cały chleb tostowy
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Krewetki, kalmary oraz mrożone warzywa rozmrozić. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Chleb tostowy pokroić w grube kromki o grubości 5 cm. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego pokrojony wcześniej chleb (olej ma sięgać do połowy chleba). Chleb tostowy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu chleb osaczyć z nadmiaru oleju i ostrym nożem wyciąć w nim tylko środek, dół chleba ma pozostać nienaruszony. Dymkę obrać ze skóry i pokroić na połowy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, potem razem z rozmrożonymi kalmarami i oczyszczonymi krewetkami smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości mięsa z kurczaka. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć składniki z patelni i osączyć nadmiaru tłuszczu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać do tego bulion drobiowy, wsypać rozmrożone warzywa, dodać smażone wcześniej mięso, kalmary, krewetki i pokrojona dymkę. Całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zalać śmietaną, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym wydrążony chleb tostowy. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)