Stargazy pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3473
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 20 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 4 wędzone sardele
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Sardele wędzone pozbawić skóry i ości, a mięso rozdrobnić na małe kawałki (głów ryb nie wyrzucać) i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozdrobnionej ryby w misce. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę, boczek i lekko przyrumienić. Do przyrumienionych składników dodać pokrojone ziemniaki z rozdrobnioną wędzoną sardelą. Całość wymieszać i smażyć przez jedną minutę. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wlać do nich mleko. Składniki w rondlu roztrzepać trzepaczką i przelać je do smażonych składników na patelni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili ścięcia się jaj. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanego ciasta w formie do pieczenia. Ciasto dobrze zlepić, wyłożyć głowami wędzonych ryb i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C na złoty kolor.
Komentarze (0)