Plastrowiec marmoladowo-żurawinowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1593
Składniki:
- 150 g marmolady owocowej
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto;
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Lukier:
- 2 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i pociąć na małe kwadraty. Posmarować je marmoladą i posypać żurawiną uprzednio sparzoną wrzącą wodą i osączoną z jej nadmiaru. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia w taki sposób, aby fragmenty były pionowo dociśnięte do siebie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni. Piec na zloty kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy i razem utrzeć łyżką, aby składniki dobrze się rozpuściły. Rozpuszczone przelać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy i razem utrzeć łyżką, aby składniki dobrze się rozpuściły. Rozpuszczone przelać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Komentarze (0)