Plastrowiec marmoladowo-żurawinowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1409
Plastrowiec marmoladowo-żurawinowy
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g marmolady owocowej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto;
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i pociąć na małe kwadraty. Posmarować je marmoladą i posypać żurawiną uprzednio sparzoną wrzącą wodą i osączoną z jej nadmiaru. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia w taki sposób, aby fragmenty były pionowo dociśnięte do siebie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni. Piec na zloty kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy i razem utrzeć łyżką, aby składniki dobrze się rozpuściły. Rozpuszczone przelać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)