Sos kremowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1360
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu, wsypać do niego mąkę, dokładnie rozmieszać i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać świeżo zmielony pieprz i zagotować. Po zagotowaniu wlać śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie rozmieszać trzepaczką i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do sosjerki.
Komentarze (0)