Sos kremowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1360
Sos kremowy
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu, wsypać do niego mąkę, dokładnie rozmieszać i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać świeżo zmielony pieprz i zagotować. Po zagotowaniu wlać śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie rozmieszać trzepaczką i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do sosjerki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów