Soczewica z boczkiem i ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1527
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 200 g ciasta drożdżowego
- 25 g wędzonego boczku
- 15 g orzeszków pinii
- 3 g kiełków buraków
- 2 liście sałaty
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Liście sałaty oraz ciasto drożdżowe przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojona paprykę, ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na liście sałaty. Wszystko posypać kiełkami buraczków.
Komentarze (0)