Sernik ryżowy z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1471
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego
- 30 g truskawek
- 4 banany
- 4 kiwi
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w cienkie plastry. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry i również pokroić w cienkie plastry. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami mleka, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski. Wsypać do niego pozostały cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wbić do tego 1 jajko i jedno żółtko kolejnego jajka. Natomiast 1 białko pozostawić do wysmarowania ciasta. Następnie składniki te zmiksować mikserem na jednolitą masę, dodać do niej stopniowo stopniowo ugotowany wcześniej ryż i ponownie zmiksować. Do całości dodać rodzynki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą . Wszystko wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować pokrojonymi owocami.
Komentarze (0)