Sernik ryżowy z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1471
Sernik ryżowy z owocami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 30 g truskawek
  • 4 banany
  • 4 kiwi
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w cienkie plastry. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry i również pokroić w cienkie plastry. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami mleka, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski. Wsypać do niego pozostały cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wbić do tego 1 jajko i jedno żółtko kolejnego jajka. Natomiast 1 białko pozostawić do wysmarowania ciasta. Następnie składniki te zmiksować mikserem na jednolitą masę, dodać do niej stopniowo stopniowo ugotowany wcześniej ryż i ponownie zmiksować. Do całości dodać rodzynki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą . Wszystko wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować pokrojonymi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów